
Det skjer utrolig mange endringer i barns motoriske utvikling det første leveåret. Hvert barn er et eget, nytt individ, med sine forutsetninger. Viktig at vi tenker helhetlig, og barnet må få den tiden den trenger for sin utvikling. Det må få tid til å eksperimentere med sine egne evner og sine forutsetninger for motorisk kontroll. Det er veldig viktig at vi er der for å støtte og tilrettelegge for denne naturlige utviklingen. De bør få gradvis og naturlig stimulering, og bør helst gå igjennom de naturlige milepælene. Den motoriske utviklingen til barn kan være svært forskjellig og individuell for hvert enkelt barn. Det er normalt at det kan forekomme relativt store variasjoner, der noen er mer tidlig ute enn andre. Det betyr ikke at de som er seinere ute i forskjellige motoriske fredigheter, får en dårligere motorikk.
Utviklingen går som regel trinn for trinn, der ulike funksjoner og bevegelser skal utvikles og læres. For hver dag som går, får babyen mer kontroll over sine bevegelser og motoriske ferdigheter. Det kreves mange, mange gjentagelser for at de motoriske bevegelsene skal huskes og bli automatisert, og for at denne utviklingen og læringen skal finne sted. Det er viktig å nevne at det foregår et stort samspill mellom sansene og kroppen. Sansene er viktige for å kunne stimulere og motivere kroppen til bevegelse.
Et tidlig godt bevegelsesapparat kan være med på å forebygge ulike problemer som belastningsskader, funksjonsnedsettelse, smerter og overvekt.
For å få til denne utviklingen av ulike bevegelser, må bl.a hjernen reorganisere seg. Den må lage sitt eget verdisystem og indre modeller av de ytre omgivelsene som gjelder for bl.a bevegelse. For at barnet skal lære å forstå nye bevegelser, må de ulike kroppsdelene som er i bruk, sende mange sensoriske signaler til ryggmargen og hjernen som tar i mot og lager disse indre modellene.
Den motoriske utviklingen skjer etter et ganske regelbundet mønster. Den går fra hodet og ut i kroppen, mest fra ryggsiden til fremsiden, fra kroppsnære ledd og utover, fra lillefinger til tommelfinger side, fra lilletåside til storetåside, og fra yttersiden til innsiden.
Skulderleddet er det første vektbærende organ. Dette leddet er viktig for hodekontroll, for å kunne rulle, krype og krabbe.
Barnet er i bevegelse allerede i fosterstadiet. Når barnet blir født, vil bevegelsesmønsteret bli dominert av primitive reflekser. Disse er ikke viljestyrte og er et middel for overlevelse og beskyttelse. De vil gradvis avta og opphøre etter hvert som storehjernen ved 3-4 mnd.alderen tar kontrollen over bevegelsesapparatet og det utvikles viljestyrte bevegelser, mer muskelkontroll og muskelstyrke. De fleste vil forsvinne i løpet av 3-6 mnd.
Som mange kanskje ikke er helt klar over, så finnes det flere fordeler ved babymassasje som fremmer barnets motoriske utvikling. Ikke bare kan det øke barnets kroppsbevissthet, men det kan også stimulere både balanse og koordinasjon. Barnet blir raskere mer bevisst på hvor det har sine ulike kroppsdeler, som igjen kan fremme de motoriske ferdighetene, balanse og koordinasjon. Massasjen stimulerer også alle barnets sanser, som igjen er viktig i samspillet med kroppen og dens bevegelser, samtidig stimuleres også blodsirkulasjonen, muskelutviklingen og tilveksten, spente muskler slapper mer av og normaliseres, muskelspenninger og muskelverk lindres. Alle disse fordelene kan påvirke den motoriske utviklingen på en svært positiv måte.
Spedbarnsmassasje er et enkelt tiltak som kan gjøre at barnet gjør store fremskritt og viser en god utvikling. Som nevnt er et tidlig godt bevegelsesapparat viktig i forebyggingen av ulike problemer. Og det har stor betydning at man hjelper barna tidlig og best mulig til å utvikle kropp og sanseapparat, slik at det kan bli et delaktig, utforskende, lekende, aktivt og trygt menneske.
Babymassasje er et unikt verktøy som kan stimulere barnet i riktig retning, i dets unike utvikling.
Leave a Reply